Una historia d'arte reciente (1960-2020)

Un exercici narratiu peculiar: s'atreveix amb l'ahir mateix i amb l'avui, i ho fa amb les obres dels artistes i en el mateix lloc en què es van acumulant els testimonis de la història i de la història de l'art: al museu. 

 

Una historia reciente

 

Amb el títol «Una historia del arte reciente (1960-2020)», la Fundació Juan March i DKV Seguros presenten una exposició construïda en conjunt a partir de les col·leccions respectives que es podrà veure al Museo de Arte Abstracto Español de Conca, entre el juny de 2021 i el gener de 2022 i, posteriorment, al Museu Fundació Juan March de Palma, entre febrer i maig de 2022.

La mostra és el resultat del treball dels equips d'ambdues institucions sobre cadascuna de les dues col·leccions. Té la pretensió de proposar una història recent de l'art –o una història de l'art recent– fet a Espanya durant la segona meitat del segle passat i les dues primeres dècades del segle XXI.

És una història que ni tan sols considera, per obvi, que hagi d'insistir en les seves limitacions. Però aspira a estar explicada amb rigor i llibertat i en els espais reals de dos museus a partir de dues col·leccions diferents, amb les seves particularitats i caràcter propi.

Para ello, el equipo curatorial de la exposición ha trabajado con las obras de la Colección DKV, variadas en formas y prácticas y pertenecientes a artistas que generacionalmente pertenecen al siglo XXI, y con las de la colección de la Fundación Juan March: aquestes, que es troben en “rotació lenta” (l'expressió és de Fernando Zóbel) als dos museus de la institució a Conca i Palma, són bàsicament pintures i escultures de les generacions d'artistes actius al nostre país des dels anys seixanta del segle XX i fins al seu final.

Un exercici narratiu peculiar: s'atreveix amb l'ahir mateix i amb l'avui, i ho fa amb les obres dels artistes i en el mateix lloc en què es van acumulant els testimonis de la història i de la història de l'art: al museu. 

- | 00.00 h
Museo de Arte Abstracto Español a Conca.

Fotos d'Alfredo Casasola / Arxiu Fundació Juan March

Tallers amb artistes

Amb motiu de l'exposició Una historia del arte reciento (1960 – 2020), quatre artistes que hi estan representats ofereixen quatre tallers gratuïts, d'un dia i mig de durada, al Museo de Arte Abstracto Español, en què reflexionaran sobre la seva obra i compartiran la seva pràctica.

Places limitades

  • 3-4 de novembre. Guillermo Mora: Pintura límite

  • 10-11 de novembre. Julia Huete: Composición de tacto y vista

  • 17-18 de novembre. Clara Sánchez Sala: Suficiente estancia para el espacio

  • 24-25 de noviembre. Juan Sánchez: Pintura: Sustancia Función (intente hacer esto en su casa)

Taller Juan Sánchez: Pintura: Sustancia Función (intente hacer esto en su casa)

Este taller propone llevar a cabo una práctica en torno a la pintura, tomando la exploración del comportamiento de sus materiales como marco d'actuación. Es un hecho que una cantidad suficiente de pintura tiene la capacidad de cubrir una determinada superficie. Esta es una función esencial de la pintura. Otra, puede ser proteger dicha superficie.

 

 

 

Si esta es metálica e instalada en exterior, puede quedar protegida contra elementos del tiempo como la lluvia y la humedad y, al estar anclada a un lugar, la especificidad del sitio puede acompañar a la práctica. Probablemente habrá que lijar y limpiar antes de pintar, con pintura anti-óxido y, si tiene caso y dando por hecho que se ha mejorado parcialmente el entorno, ver después si el resultado puede operar más allá de la cuestión utilitaria que inicia esta acción.