Una història de l'art recent (1960-2020) · Conca

Un exercici narratiu peculiar: s'atreveix amb l'ahir mateix i amb l'avui, i ho fa amb les obres dels artistes i en el mateix lloc en què es van acumulant els testimonis de la història i de la història de l'art: al museu

Una historia reciente
Llegir-ne més

Amb el títol Una historia del arte reciente (1960-2020), la Fundació Juan March i DKV Seguros presenten una exposició construïda en conjunt a partir de les respectives col·leccions, que es mostra al Museu Fundació Juan March de Palma fins al 9 de juliol i la primera part de la qual ja es va exposar al Museu d'Art Abstracte Espanyol de Conca del juny de 2021 al gener de 2022.

La mostra és el resultat del treball dels equips d'ambdues institucions sobre cadascuna de les dues col·leccions. Té la pretensió de proposar una història recent de l'art —o una història de l'art recent— fet a Espanya durant la segona meitat del segle passat i les dues primeres dècades del segle XXI.

És una història que ni tan sols considera, per obvi, que hagi d'insistir en les seves limitacions. Però aspira a estar explicada amb rigor i llibertat i en els espais reals de dos museus a partir de dues col·leccions diferents, amb les seves particularitats i caràcter propi.

Per fer-ho, l'equip curatorial de l'exposició ha treballat amb les obres de la col·lecció DKV, variades en formes i pràctiques i pertanyents a artistes que generacionalment pertanyen al segle XXI, i amb les de la col·lecció de la Fundació Juan March: aquestes, que es troben en “rotació lenta” (l'expressió és de Fernando Zóbel) als dos museus de la institució a Conca i Palma, són bàsicament pintures i escultures de les generacions d'artistes actius al nostre país des dels anys seixanta del segle XX i fins al seu final.

Ocultar
- | 00.00 h
Cases Penjades, Conca

Fotos d'Alfredo Casasola / Arxiu Fundació Juan March

4 tallers, 4 artistes 

Amb motiu de l'exposició Una historia del arte reciente (1960 – 2020), quatre artistes que hi estan representats ofereixen quatre tallers gratuïts, d'un dia i mig de durada, al Museo de Arte Abstracto Español, en què reflexionaran sobre la seva obra i compartiran la seva pràctica.

Places limitades

  • 3-4 de novembre. Guillermo Mora: Pintura límite

  • 10-11 de novembre. Julia Huete: Composición de tacto y vista

  • 17-18 de novembre. Clara Sánchez Sala: Suficiente estancia para el espacio

  • 24-25 de novembre. Juan Sánchez: Pintura: Sustancia Función (intente hacer esto en su casa)

Taller Juan Sánchez: Pintura: Sustancia Función (intente hacer esto en su casa)

Aquest taller proposa dur a terme una pràctica al voltant de la pintura, agafant l'exploració del comportament dels seus materials com a marc d'actuació. És un fet que una quantitat suficient de pintura té la capacitat de cobrir una determinada superfície. Aquesta és una funció essencial de la pintura. Una altra, pot ser protegir aquesta superfície.

 

 

 

Si és metàl·lica i està instal·lada a l'exterior, pot quedar protegida contra elements del temps com ara la pluja i la humitat i, en estar ancorada a un lloc, l'especificitat del lloc pot acompanyar a la pràctica. Probablement, caldrà polir i netejar abans de pintar, amb pintura antiòxid i, si escau i donant per fet que s'ha millorat parcialment l'entorn, veure després si el resultat pot operar més enllà de la qüestió utilitària que inicia aquesta acció.