El canvi climàtic i la desaparició o falta d'aliments

Els fenòmens climàtics extrems, cada vegada més habituals, tenen un impacte directe en el cultiu

 

Índex
Llegir-ne més

A més d'un augment de temperatures, el canvi climàtic és responsable que cada cop hi hagi més esdeveniments climàtics extrems com ara gelades, onades de calor, inundacions o sequeres. Tots aquests fenòmens poden tenir un impacte en el conreu i en la falta d'aliments. Com afecta l'escalfament global a la producció del cafè, els alvocats o el cacau? Us ho expliquem.  

El canvi climàtic perjudica algunes zones de cultiu i en fa unes altres d'aptes per a la producció

«Degut al fet que algunes plantes necessiten condicions molt estretes d'humitat, temperatura o tipus de sòl per desenvolupar-se, el seu cultiu està restringit a determinades àrees geogràfiques», afirma Beatriz Robles, tecnòloga dels aliments i nutricionista. Per tant, si les condicions d'aquestes àrees canvien, poden deixar de ser aptes per a aquests vegetals.

De fet, el canvi climàtic ja ha afectat negativament la producció de blat i blat de moro a moltes regions, segons un informe publicat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).

Un informe de Nacions Unides indica que a moltes regions de latituds més baixes, els conreus de blat de moro i de blat s'han vist perjudicats pel canvi climàtic, mentre que en les de latituds més altes el rendiment d'alguns cultius s'ha vist afectat positivament en les darreres dècades.

Els impactes de l'escalfament global en els sistemes de producció agrícola «poden ser directes o indirectes». Els directes són els causats per un canvi de les característiques físiques dels sistemes de producció agrícola. Per exemple, en els nivells de temperatura o en la distribució de les pluges.

Els efectes indirectes són els que afecten la producció «a través de canvis en altres espècies com ara pol·linitzadors, plagues, vectors de malalties i espècies invasores».

Carlos Chevalier, tècnic agropecuari, periodista i maleït que ens ha prestat els seus superpoders, assegura que hi ha diversos factors que poden afectar la disponibilitat de múltiples aliments.

A la pujada del nivell del mar s'hi suma «la reiteració anual de pluges torrencials on abans aquest fenomen atmosfèric era esporàdic; la consecució d'aquests diluvis amb sequeres persistents durant els mesos següents; o l'aparició de plagues i malalties de conreus i bestiar pròpies de determinades latituds en unes altres on ara el clima els és favorable».

Falta d'aliments pel canvi climàtic: quins són els més afectats? 

Quins tipus d'aliments es podrien veure afectats pels efectes del canvi climàtic? «Els més sensibles a desaparèixer serien els procedents de cultius llenyosos (fruiters) i del bestiar de pasturatge perquè el seu cicle biològic és d'anys i, si a això se suma una pèrdua de fertilitat del sòl, la seva recuperació sobre el terreny pot trigar dècades o ser inviable econòmicament», afirma Chevalier.

falta d'aliments cultius llenyosos
Plantació d'oliveres, un dels cultius llenyosos més estesos a Espanya.

Però «això també podria passar amb cultius herbacis» si l'escalfament global provoca una disparitat tèrmica, una pèrdua de fertilitat del sòl o una escassetat o un excés d'aigua.

Neus Marimon, investigadora agroalimentària que ens ha prestat els seus superpoders, afirma que «hi ha una relació estreta entre disponibilitat d'aigua i els cultius i, per això, amb la disponibilitat d'aliments». Un estudi publicat a New Phytologist indica que el canvi climàtic pot modificar els patrons estacionals de disponibilitat d'aigua.

El bestiar, segons Chevalier, també es podria veure afectat tant per la transformació de praderies com per l'escassetat d'aigua, farratges o despeses en medecines «causades per canvis dràstics atribuïbles al clima».

Del cafè als alvocats o els anacards: com influeix l'escalfament global en el seu cultiu

El canvi climàtic dificulta el cultiu de productes com ara el cafè aràbica, una de les varietats de cafè més consumides arreu del món. Una investigació publicada a PLOS ONE estima que, en l'escenari més favorable, les localitats climàticament adequades per al seu cultiu avui dia disminuiran un 65% fins al 2080. En el pitjor dels casos, es reduiran al 100%.

Un altre estudi publicat fa poc a la mateixa revista analitza com canviaran les condicions de cultiu del cafè, els anacards i els alvocats en les pròximes tres dècades. De tots ells, el cafè serà el més afectat pels efectes de l'escalfament global en les principals regions productores.

falta d'aliments canvi climàtic
Plantació orgànica de cafè a Colòmbia

En el cas dels anacards i els alvocats, s'espera que algunes regions productores experimentin un descens d'aquests cultius. Però també es preveu que les àrees aptes per al cultiu s'expandeixin a escala mundial.  

El canvi climàtic també pot tenir un impacte en la producció de cacau. Una investigació publicada en el marc del simposi internacional sobre investigació del cacau indica que en aquelles zones on es cultiva aquest producte probablement disminuirà la idoneïtat climàtica.

Per exemple, a les regions productores de cacau de Ghana i de Costa d'Ivori, les temperatures mínimes i màximes anuals augmentaran en les pròximes dècades. Això pot tenir un impacte negatiu a les regions productores de cacau, tal com recull un informe dut a terme pel Centre Internacional d'Agricultura Tropical (CIAT).

El canvi climàtic és un risc emergent per a la seguretat alimentària

A més d'afectar la disponibilitat de certs aliments, el canvi climàtic és un dels riscos emergents per a la seguretat alimentària, segons el Ministeri d'Agricultura d'Espanya.

Un informe del Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) indica que el canvi climàtic, i l'augment de la freqüència i de la intensitat dels fenòmens extrems que comporta, ha repercutit negativament en la seguretat alimentària i en els ecosistemes terrestres i ha contribuït a la desertificació i la degradació de la terra a molts països.

Si els conreus o els animals no s'han nodrit convenientment pels canvis en el terreny i en el clima, Chevalier explica que es pot produir una pèrdua de nutrients en fruites, verdures, llegums, carn, ous i llet.

Un article publicat per la Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) indica que el canvi climàtic pot canviar els nivells de micronutrients i macronutrients en aliments i pinsos.

 

«Menys rumors falsos, més rigor científic» és un projecte de DKV Salud amb contingut editorial de Maldita.es.

Ocultar