Blog 360º

Medi ambient

400
go

Dia Mundial de l'Aigua i per què valorar-la

Des de 1993 se celebra cada 22 de març el Dia Mundial de l'Aigua com a proposta de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament de Rio de Janeiro (1992).

Taula de continguts
Llegir-ne més
dia mundial de l'aigua portada

 

Aquest any el lema del Dia Mundial de l'Aigua és «Valorem l'aigua». Des de Nacions Unides ens conviden a reflexionar sobre què significa l'aigua, per què és important o a què destinem l'aigua que usem en el nostre dia a dia. S'ha dut a terme una interessant campanya a les xarxes socials en què es comparteixen històries, reflexions i opinions amb les etiquetes #Water2me i #DiaMundialDelAigua 2021, ja que tot el món té alguna cosa a dir sobre el nostre recurs més preuat.

 

Dades que cal tenir en compte el dia mundial de l'aigua

  • Avui dia, 2.200 milions de persones utilitzen una font d'aigua potable contaminada amb excrements, fet que les posa en risc de contreure còlera, disenteria, febre tifoide i poliomielitis.

  • Aproximadament 4.500 milions de persones no tenen serveis de sanejament salubres.

  • L'escassetat d'aigua afecta el 40% dels habitants del planeta.

  • La COVID-19 no desapareixerà sense accés a aigua salubre per a les persones que viuen en situacions de vulnerabilitat.

  • L'aigua tractada també pot comportar riscos per a la nostra salut.

  • El 90% dels desastres naturals estan relacionats amb l'aigua.

  • El 80% de les aigües residuals tornen als ecosistemes sense haver estat tractades o reutilitzades.

 

El Dia Mundial de l'Aigua ens recorda la importància del compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

L'Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible —una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí amb el qual millorar la vida de tots, sense deixar ningú enrere— té 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Inclouen des de l'eliminació de la pobresa fins al combat al canvi climàtic, l'educació, la igualtat de la dona, la defensa del medi ambient o el disseny de les nostres ciutats.

«Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a totes les persones» és l'ODS 6 de l'Agenda i es concreta en 6 metes per assolir el 2030. De manera resumida, planteja aconseguir l'accés: universal i equitatiu a l'aigua potable a un preu assequible, als serveis de sanejament i higiene adequats i equitatius per a tots; millorar la qualitat de l'aigua, augmentar l'ús eficient dels recursos hídrics, protegir i restablir els ecosistemes relacionats amb l'aigua, ampliar la cooperació internacional i donar suport i enfortir la participació de les comunitats locals.

Els 17 ODS es relacionen entre si i es complementen. En el cas de l'aigua, la connexió amb la resta és molt clara, ja que sense l'existència d'aigua en quantitat i qualitat suficient serà impossible la consecució de la resta dels objectius: l'aigua és clau per produir aliments (ODS 2), sortir de la pobresa (ODS 1), produir energia (ODS 7), assolir un desenvolupament sostenible de les ciutats (ODS 11), l'adaptació i la mitigació del canvi climàtic (ODS 13), els ecosistemes i hàbitats terrestres i marins (ODS 14 i ODS 15), etc. Sense oblidar que, com ens ha ensenyat la COVID-19, l'aigua és la millor medicina preventiva (ODS 3).

 

Posa de part teva i tria dues accions per actuar avui mateix, Dia Mundial de l'Aigua

com estalviar aigua infograma

 

No tan sols és important conscienciar durant el dia mundial de l'aigua (que també), sinó que cal adquirir hàbits a llarg termini que permetin incidir en un estalvi d'aigua per part de tots:

1. Quin és el teu consum d'aigua?

Revisa el consum a la teva factura, no hauria de ser de més de 100 litres per persona i dia. A més a més, si en segueixes l'evolució, podràs descobrir possibles fuites o disfuncions dels teus aparells sanitaris i domèstics. Una cisterna que té una fuita pot gastar 200.000 litres a l'any.

2. Utilitza aixetes estalviadores.

El consum d'aigua a les aixetes del lavabo, a la cuina i a la dutxa suposa al voltant del 55% del total consumit a la llar. Fent servir aixetes i capçals de dutxa amb dispositius estalviadors pots aconseguir un estalvi de fins a un 50% d'aigua.

3. Dutxa't eficientment.

En una dutxa de 5 minuts consumeixes al voltant de 100 litres d'aigua, però aquest consum es redueix a la meitat si el capçal està equipat amb un reductor de cabal o fent servir una aixeta termostàtica. En cas que facis servir la banyera es poden arribar a consumir fins a 250 litres d'aigua.

4. Estalvia al teu vàter.

Més del 20% del consum d'aigua és en l'ús del vàter. Amb tecnologies de doble descàrrega o d'interrupció pots estalviar fins a un 60%. I, sobretot, no utilitzis el vàter com si fos un cubell de les escombraries.

5. Reg eficient de les teves plantes.

No només en un gran jardí, també al teu balcó o terrassa pots reduir fins a un 50% el consum d'aigua amb una selecció d'espècies poques consumidores, regant en les hores de menys calor i de fort vent, així es perdrà menys aigua per evaporació.

6. Fes un ús eficient de la rentadora i del rentaplats.

Carregar aquests electrodomèstics al màxim, utilitzar el programa ECO i baixes temperatures ens permet estalviar aigua i energia. Si has de substituir-lo per un nou, t'has de fixar en l'etiquetatge energètic. Encara que els més eficients són més cars, a la llarga s'estalvia electricitat i el preu s'amortitza en poc temps.

7. No malbaratis menjar.

El malbaratament a les llars suposa fins al 42% del total de la cadena alimentària. Més del 20% de l'aigua que s'usa en l'agricultura es destina a produir aliments que seran desaprofitats. Evita'n el malbaratament i estaràs evitant el consum d'aigua necessària per produir-los.

8. Compra de manera sostenible.

10.000 litres d'aigua per fabricar uns texans, 4.400 unes sabatilles d'esport, 1.200 litres una samarreta de cotó… fer una compra i ser responsable de la roba té uns efectes positiu en la reducció del consum d'aigua i altres recursos.

El Dia Mundial de l'aigua no és només per aprendre i reflexionar, és el moment per posar-se mans a l'obra. Valora l'aigua, actua ja!

Per Ana Lapeña Laiglesia, Cultura de Sostenibilitat / Salut i medi ambient - ECODES.

Ocultar