Blog 360º

Medi ambient

400
go

Per què és tan important el reciclatge de roba

El sector de la moda causa un impacte molt negatiu en el medi ambient.

Taula de continguts
Llegir-ne més
reciclatge roba

 

Quan pensem en quins sectors són els més contaminants, habitualment pensem en sectors com la indústria petroliera, l'extracció de minerals de la terra o els motors de combustió. Tanmateix, el sector de la indústria tèxtil és un dels que més impacte ambiental produeix. D'una banda, per l'enorme quantitat de producció mundial, i, de l'altra, per la utilització de químics que danyen el medi ambient. Per això, és necessari un canvi de paradigma que passa per la reutilització i el reciclatge de la roba.

El cost mediambiental de produir roba

De manera global, la compra de roba, calçat i productes tèxtils augmenta cada any. La indústria, per cobrir aquesta demanda, utilitza recursos hídrics, contamina rius, mars, aqüífers i terres i emet un 10% de les emissions totals de carboni de tot el món (fet que suposa més emissions de carboni que tots els vols i els enviaments marítims internacionals junts). D'altra banda, un 85% d'aquests productes tèxtils acaben en abocadors, mentre que alguns materials que formen part de roba i calçat acaben al mar en forma de microplàstics.

Aquestes són algunes dades de l'impacte ambiental del sector de la moda:

 • Per fabricar uns texans es necessiten 7.500 litres d'aigua.

 • En total, la indústria tèxtil gasta 93.000 milions de metres cúbics d'aigua cada any, quantitat suficient perquè sobrevisquin 5 milions de persones.

 • La producció de roba es va duplicar entre els anys 2000 i 2014.

La Comissió Europea mateixa ha adoptat un pla d'acció per a l'economia circular que inclou una sèrie de mesures per reduir el cost ambiental del sector tèxtil i diverses línies d'acció:

 • Recollida selectiva dels tèxtils

 • Creació d'una etiqueta ecològica per als productors que respectin criteris ecològics (ús limitat de substàncies nocives, reducció de la contaminació de l'aigua i de l'aire)

 • Projecte de reciclatge de components químics.

reciclar roba pila

 

Possibilitats per a una moda sostenible

Tant la indústria com els consumidors poden dur a terme accions que mitiguin i, fins i tot, eliminin completament l'impacte de la fabricació de roba sobre el medi ambient .

Roba biodegradable

De la mateixa manera que, en altres sectors productius, es fabriquen productes biodegradables, és a dir, materials que es poden descompondre de manera natural a través de l'acció d'agents biològics, també es pot fabricar roba i calçat biodegradables.

D'altra banda, el procés de fabricació utilitza químics molt perjudicials per al medi ambient. En aquest sentit, Greenpeace va elaborar una llista amb els químics més perillosos i contaminants que no s'han d'utilitzar en l'elaboració de roba i calçat. Per assegurar que el consumidor tria roba i calçat respectuosos amb el medi ambient, s'han creat alguns certificats per impulsar la moda sostenible. Aquests són els més coneguts:

 • Global Organic Textile Standard (GOTS): és el segell més utilitzat en la indústria de la roba ecològica i certifica que en la peça s'ha fet servir com a mínim un 70% de fibres ecològiques.

 • Naturtextil IVN Certified: una de les certificacions més estrictes, ja que garanteix que la peça està formada per productes naturals al 100%.

 • Oeko-Tex: el certificat Standard 100 és un sistema independent que verifica que no hi hagi substàncies nocives ni en els tèxtils ni en les diferents fases de la fabricació.

 • OE (Organic Exchange): roba que prové d'agricultura orgànica en un 100%.

Roba fabricada amb materials reciclats

La millor manera de no exhaurir els recursos finits del planeta és reutilitzar material per a la confecció dels productes, bé sigui materials reciclats, bé sigui reutilitzant objectes dissenyats per a altres fins.

Algunes marques que aposten pel reciclatge de roba són les següents:

 • Ecoalf. Fundada el 2009, fabrica roba i calçat amb materials que es llancen, la majoria obtinguts en projectes de neteja dels oceans. Moltes de les seves creacions estan fabricades amb polièster provinent d'ampolles de plàstic PET. També reutilitzen xarxes de pesca o restes de cafè, entre altres materials.

 • Calçat Mireia Playà. Algunes de les seves creacions estan elaborades amb retalls i trossos de teixit que no es poden aprofitar i amb els quals es forma un nou material produït amb fibres de polièster 100% reciclades. Altres peces estan fabricades amb deixalles de blat de moro i ampolles reutilitzades. Les soles són de làtex fabricat a partir de la llet verge de l'arbre.

Roba de segona mà

Una altra acció que sens dubte beneficia el medi ambient és adquirir roba de segona mà. Amb això, de manera indirecta, s'evita el consum de productes nous i, per tant, la sobreexplotació de recursos naturals. Aconseguir roba de segona mà és cada vegada més fàcil: mercats organitzats per institucions solidàries o en reunions d'amics o grups de consum de barri, o bé directament en empreses que es dediquen a recollir roba que s'ha llançat i que està en bones condicions per posar-la novament a la venda, com ara Humana.

reciclatge de roba infograma

 

Com és el reciclatge de roba i calçat

Igual que passa amb el vidre, el paper o altres materials, la roba també es pot reciclar amb l'objectiu de donar un nou ús al material. Tanmateix, al món gairebé no hi ha plantes de reciclatge de roba. A Europa, sense anar més lluny, es calcula que només un 25% del tèxtil es recicla. La roba que es llança, amb un tractament correcte, es pot convertir en material per a baietes o per a aïllant per a indústries com l'automobilística o la construcció.

El procés no és senzill. Primer, cal classificar cada peça. La que no es pot reutilitzar directament (que se salva) es passa per una trituradora per esquarterar-la. Finalment, es talla segons la indústria a què s'enviï.

Per llençar la teva roba usada, tens diverses possibilitats:

 • Punts de recollida de roba instal·lats pels ajuntaments

 • Punts de recollida de roba d'organitzacions no governamentals

 • Les botigues de roba mateixes recullen roba utilitzada i, en alguns casos, amb campanyes en què es premia amb descomptes l'entrega de bosses de roba de segona mà.

 

Beneficis del reciclatge de roba

Però, per què cal contribuir al reciclatge de roba? Aquí tens bons arguments:

 • Redueix les emissions de carboni a l'atmosfera

 • Disminueix la contaminació de rius i mars

 • Evita el cultiu excessiu de plantacions per a productes tèxtils com el cotó, el cànem o el lli, i permet utilitzar aquesta terra per a altres fins

 • Redueix l'ús de fertilitzants i químics que danyen el medi ambient.

Com veus, cada peça que no compres és una manera de cuidar el medi ambient. Tens moltes opcions. Perquè reciclant i reutilitzant roba també es pot estar a l'última moda. El que realment importa és la imaginació i l'originalitat.

 

David Sanz

Ocultar