Feliz Día Mundial de la Sonrisa!

Este 2022, el 7 d'octubre se celebra el Día Mundial de la Sonrisa para promover y contagiar alegría. Sonreír es un gesto universal y terapéutico que rebaja el estrés y que, además, es gratis

día mundial de la sonrisa
Índex
Llegir-ne més

Se celebra anualmente en todo el mundo el primer viernes d'octubre. El Día Mundial de la Sonrisa fue ideado por Harvey Ball, un artista gráfico que creó un símbolo de buena voluntad y felicidad hoy universalmente reconocido y que pensó que todos nosotros deberíamos dedicar —al menos— un día al año a las sonrisas y los actos de bondad. Aquesta és una excel·lent data per recordar els nostres motius per somriure i encomanar rialles als qui ens envolten. Somriguem i ajudem algú a somriure.

 «Un dia sense somriure és un dia perdut»

Charles Chaplin

Per què se celebra el Dia Mundial del Somriure? On es va originar?

El Dia del Somriure se celebra cada any el primer divendres del mes d'octubre per tal de fomentar el bon humor i les bones obres. Aquesta data es commemora a tot el món amb la intenció que, durant almenys un dia a l'any, siguem amables amb els altres i, així, «encomanar alegria».

La idea va sorgir de l'artista comercial de Worcester (Massachusetts, els Estats Units) Harvey Ball, creador original el 1963 de la Smiley Face, la popular Cara Somrient, l'any 1999. La Harvey Ball Smiley Face és una cara representada per un cercle, la majoria de les vegades de color groc, amb dos punts negres com a ulls i una el·lipse com a boca. Una imatge que va esdevenir el símbol internacional, el més reconeixible, del bon humor i la bona voluntat.

El Dia Mundial del Somriure va ser, juntament amb l'smiley (de l'anglès to smile, «somriure»), avui icona adaptada per la cultura popular —en publicitat, el món del art i la literatura, el cinema i la televisió o la música— i element fonamental també en la cultura d'internet, la seva «altra idea realment bona», com ell mateix la va qualificar. L'eslògan d'aquest dia és «Fes un acte de bondat. Ajuda una persona a somriure!».

https://www.youtube.com/watch?v=UoL3zxPsVf0&t=1s

Harvey va morir poc després, l'abril de 2001. I en honor del dissenyador gràfic, per honrar el seu nom, memòria i llegat, es va crear la Harvey Ball World Smile Foundation. La fundació de Ball és des de llavors patrocinadora oficial del Dia Mundial del Somriure, que cada any recapta fons per destinar a diferents obres de caritat.

El poder del somriure. Beneficis de somriure

Somriure forma part del llenguatge universal, és gratuït i, a més, és terapèutic. El somriure té un paper clau en l'àmbit laboral, ajuda a mantenir una actitud positiva, a elevar l'autoestima, atreure l'atenció —es una poderosa arma de seducció— i transmet confiança i seguretat.

Aquest senzill gest ens obre portes per connectar amb els altres. Així mateix, en somriure alliberem endorfines i serotonina, que regulen el nostre estat d'ànim, contribueixen al benestar físic i mental, ens fan sentir més feliços, de millor humor, menys estressats… I els espanyols poden presumir de pertànyer al grup dels que més somriuen al món.

Segons un informe elaborat per Nacions Unides, Espanya ocupa la posició número 27 en el Índex Mundial de la Felicitat, que mesura el benestar i la felicitat a 156 nacions. L'informe de l'ONU, basat en les dades d'una enquesta en què els ciutadans puntuen la seva vida del zero al deu i en sis factors (PIB, esperança de vida, generositat, suport social, llibertat i corrupció), indica que el país més feliç del món és Finlàndia, seguit de Dinamarca i Suïssa.

día mundial de la sonrisa
Infografia: día mundial de la sonrisa

Com se celebra al món el Dia del Somriure? Esdeveniments i activitats

El Dia Mundial del Somriure se celebra cada any des del 1999 en una varietat de formes que van des de grans esdeveniments públics fins a activitats locals. Persones d'arreu del planeta abracen el lema d'aquest dia i organitzen actes i celebracions multitudinàries i petites, visibles i invisibles a l'escola, l'empresa, la institució, la comunitat o simplement amb la família.

Aquesta data pot celebrar-se —especifica al seu lloc web la fundació Harvey Ball World Smile— de manera individual, senzillament fent un acte de bondat i ajudant algú a somriure, o bé involucrant amics, familiars, estudiants o companys d'oficina en una activitat organitzada.

Escoles, empreses i organismes d'arreu del món commemoren el Dia del Somriure de formes divertides i creatives. En edicions passades, s'han inclòs intents de batre el rècord de la cara somrient més gran, repartir smiley faces pels parcs o al metro, lliurar menjars i llaminadures somrients als necessitats, organitzar esdeveniments de somriures als hospitals, vídeos i molt més.

Concerts i actuacions musicals, selfies amb màscares somrients, visitar residències de gent gran, enviar targetes somrients, lliurament de certificats de somriure —que es poden baixar al web de la fundació—, reconèixer els ambaixadors del World Smile Day y a los que hacen buenas obras en las escuelas, concursos de dibujos de smiley, flashmobs sonrientes… 

També és possible seguir el «moviment del somriure» a les xarxes socials i publicar un comentari enginyós, un missatge de bona voluntat a Twitter o una imatge divertida a Facebook amb l'etiqueta o hashtag #DíaMundialdelaSonrisa (#WorldSmileDay) per compartir amb el món com commemorem aquesta ocasió. En qualsevol cas, divendres 1 d'octubre unim-nos a la celebració del Dia del Somriure!

Recorda, fes actes de bondat i difon el teu somriure :)

 

Elisabeth Lahoz

Ocultar