Viridis guanya “Hack The Planet”, hackató de MWCapital i DKV per cercar solucions tecnològiques aplicables a la salut ambiental
Es tracta d'una proposta per traduir el nou passaport digital de producte de la UE i ajudar les empreses a destacar els seus productes ecològics entenent la sostenibilitat com un avantatge competitiu

L'equip de Viridis rebrà 3.000 euros per endegar la iniciativa i ajuda de mentoria per part de DKV per al seu desenvolupament.
iG cerca explorar el potencial de xarxes intel·ligents i noves tecnologies aplicades a l'acció mediambiental i la salut planetària.
Aquest matí s'ha desvelat l'equip guanyador de la hackató «Hack The Planet», un corredor d'innovació 5G organitzat per Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i impulsat per DKV i Garage Stories, que té com a objectiu explorar el potencial de noves tecnologies per aplicar-les a l'acció ambiental, cercant així millorar la salut humana i planetària.
El projecte guanyador ha estat Viridis, una aplicació creada per Cindy Moncada, Andrea Amenta i Natalia Palacios. L'equip ha ideat un passaport digital basat en tecnologia blockchain que premia els consumidors amb tokens per la compra de productes sostenibles. A l'entrega de premis han assistit Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital, i Josep Santacreu, CEO de Grup DKV.
Per guanyar el repte, tecnòlegs i creatius d'arreu del món han treballat per equips per elaborar una proposta innovadora que respongui a la pregunta: «Com podem millorar la salut dels éssers humans cuidant millor el planeta?». La hackató es va llançar el mes de desembre passat i durant aquests dos mesos ha despertat l'interès de més de 200 participants de 22 països.
Entre mentors i participants s'han involucrat més de 300 persones i s'han rebut 37 noves aplicacions per millorar la salut del planeta i passar a l'acció mediambiental. La guanyadora, Vidiris, ha rebut 3.000 € i un acompanyament d'un mentor expert per culminar el projecte.
Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital ha declarat «De vegades, no posem prou atenció a com el medi ambient impacta en la nostra salut. Tecnologies com ara el 5G i la realitat augmentada tenen un llarg camí per oferir nous serveis i experiències en l'àmbit del medi ambient o la salut. Per això, des del MWCapital apostem per iniciatives com ara Hack the Planet per donar suport a idees i projectes que ajudin a millorar la vida de les persones».
El format de la hackató es va fer de manera virtual i, alhora, els participants van seguir una sèrie de sessions amb experts en acció mediambiental, design thinking, prototipatge, storytelling i modelat empresarial i van rebre ajuda de mentors locals i internacionals per a la creació de la seva proposta.
Josep Santacreu, CEO de DKV ha destacat que «impulsem aquesta hackató perquè som activistes de la salut i del medi ambient i entre els nostres compromisos de Planeta Salut, la nostra estratègia per frenar el canvi climàtic fins al 2030 és donar suport a emprenedors i a startups que treballen en solucions de salut ambiental.»
L'estratègia de DKV contra el canvi climàtic
DKV, empresa activista de la salut, va presentar a finals del 2020 “Planeta Salut”, l'estratègia de la companyia per contribuir a frenar el canvi climàtic fins al 2030. Alguns dels compromisos de la companyia són arribar a ser la primera asseguradora climaticopositiva del país, compensar totes les emissions generades per l'empresa des de la seva creació o plantar un milió d'arbres abans del 2030.
L'asseguradora lluita contra el canvi climàtic des de fa més de 15 anys: el 2004 va començar a mesurar les seves emissions i a prendre mesures per mitigar el seu impacte. Per això, avui dia pot presumir d'haver-les reduït més d'un 90,65%, ser ZeroC02 en empremta operacional des del 2007 i haver-se posicionat com a empremta positiva des del 2019.
A més, ha incorporat el discurs ambiental als seus productes i serveis, com les assegurances de la llar ecològiques i l'ecofuneral. També ha afegit l'indicador de dosi de natura a l'app de Quiero cuidarme Más i ha presentat 13 informes de l'Observatori DKV de Salut i Medi ambient, ha format a 397 nens a les acadèmies de Plant for the Planet i ha plantat més de 50.000 arbres des que el 2013 va iniciar les primeres plantacions d'arbres amb empleats voluntaris.
L'aposta d'MWCapital pel format hackató
MWCapital ha organitzat anteriorment altres hackatons en l'àmbit de la salut i mobilitat. L'any passat es va dur a terme Hack the Hospital juntament amb l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, el Boston Children Hospital i Garage Stories per dissenyar solucions basades en 5G i realitat estesa que reduïssin l'impacte negatiu de les llargues hospitalitzacions dels adolescents. Per fer-ho, 50 equips multidisciplinaris van treballar durant els dos dies en el disseny de la seva solució i van tenir l'ajuda de pacients reals dels dos hospitals, mentors i ponents internacionals.
Una altra de les hackatons organitzades aquest any va ser el 5G Smart Railway, que va tenir com a objectiu trobar idees innovadores que aprofitessin els avantatges que ofereix la tecnologia 5G per millorar el transport ferroviari. Impulsada també per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Vodafone, amb la col·laboració de WorldStartup, va estar dividida en dues etapes: un programa per preparar els equips amb contingut tècnic de matèries relacionades amb Smart mobility i una altra, la hackató, en què els participants van interactuar per aconseguir idees innovadores que es poguessin convertir en projectes pilot que milloressin l'àmbit ferroviari.
Sobre Garage Stories
És un laboratori d'innovació audiovisual per desenvolupar nous mitjans als quals la tecnologia dona lloc mitjançant programes d'innovació, tallers i focus groups per a empreses tecnològiques on s'ajunten creatius de diferents camps per explorar i cocrear experiències immersives i interactives. Tenen com a objectiu que la qualitat del contingut estigui a l'altura del desenvolupament de la tecnologia.
Sobre Mobile World Capital Barcelona
És una iniciativa que impulsa el desenvolupament digital de la societat i ajuda a millorar la vida de les persones a escala global. Amb suport públic i privat, MWCapital centra la seva activitat en quatre àrees: l'acceleració de la innovació a través de l'emprenedoria digital; la transformació de la indústria mitjançant la tecnologia digital; el creixement del talent digital entre les noves generacions i els professionals; i la reflexió sobre l'impacte de la tecnologia sobre la nostra societat.
Els seus programes estan transformant de forma positiva l'economia, l'educació i la societat. MWCapital acull MWC Barcelona i va fundar 4 Years From Now [4YFN], la plataforma de negocis per a la comunitat de startups present a tots els esdeveniments d'MWC a tot el món.
Activistes de la salut
El març del 2020, DKV va presentar el seu nou posicionament de marca “Activistes de la salut” en què apel·la directament a la societat a involucrar-se de manera directa en causes com la cura del medi ambient, la inclusió de les persones amb discapacitat, l'alimentació saludable, la lluita contra l'obesitat infantil i el benestar de la dona.
DKV considera que les empreses tenen una responsabilitat davant dels ciutadans i aposta per ser un negoci responsable: l'entitat asseguradora defensa que la necessitat d'obtenir beneficis econòmics a través de bons productes i un bon servei és compatible amb la cerca del benefici social i mediambiental.
A Espanya, DKV està implantat a tot el territori nacional amb una àmplia xarxa d'oficines d'assegurances de salut (https://cat.dkv.es/particulares) i consultoris, que donen servei sobre 2 milions de clients.