L'Associació Jo No Renuncio llança el telèfon gratuït d'atenció psicològica Jo Em Cuido
Totes les dones que truquin seran ateses per un equip de psicòlogues

“La crisi del coronavirus ha desfermat una altra epidèmia, la de la salut mental, que se suma a la motxilla d'estrès i ansietat que ja arrossegaven les mares espanyoles”, assegura Laura Baena.
A la presentació del Telèfon Jo Em Cuido, baena va estar acompanyada per la psicòloga Laura Rojas-Marcos i la comunicadora Tania Llasera.
L'Associació Jo No Renuncio, del Club de Malasmadres, ha presentat avui a Madrid el Telèfon Jo Em Cuido, un servei d'atenció psicològica per a dones que s'enfronten a diferents problemes de salut mental. Aquest servei, totalment gratuït per a les usuàries, és una primera ajuda d'urgència que ofereix l'associació gràcies al suport de les seves sòcies i marques amigues.
Laura Baena, presidenta de l'Associació Jo No Renuncio i fundadora del Club de Malasmadres, ha presentat avui el Telèfon Jo Em Cuido a la seu de la Fundació Telefónica, acompanyada per la psicòloga Laura Rojas-Marcos i la comunicadora Tania Llasera. Baena va subratllar que el Telèfon Jo Em Cuido és un projecte molt especial per al Club de Malasmadres, que neix per la necessitat d'oferir suport i ajuda especialitzada a milers de mares que expressen els seus problemes a la comunitat de Malasmadres. L'associació sufraga aquest servei, que s'ofereix en col·laboració amb DKV, a través del DKV Club de Salud y Bienestar.
“Sabem que la crisi del coronavirus ha desfermat una altra veritable epidèmia: els problemes de salut mental. Però és que les mares ja arrossegaven, abans de la COVID-19, una motxilla afegida d'estrès, ansietat i cansament, que ara s'ha aguditzat encara més”, va explicar Laura Baena. “Aquest servei neix amb la vocació d'ajudar les Malasmadres a cuidar-se per poder cuidar, a no oblidar-se d'elles mateixes; també neix perquè vegin que no estan soles, ja que l'Associació Jo No Renuncio i el Club de Malasmadres treballen per acompanyar i ajudar les mares”, va afegir la fundadora del Club.
Les investigacions fetes fins ara pel Club de Malasmadres avalen la necessitat d'aquest servei. El juliol de 2020, quatre mesos després que esclatés la crisi del coronavirus, un 86% de les dones espanyoles se sentien apàtiques, tristes o desmotivades. Així es va posar de manifest a l'enquesta llançada pel Club de Malasmadres i DKV, a la qual van respondre més de 10.000 dones.
Prèviament, el gener de 2020, una altra enquesta va revelar que el 95% de les dones dedica menys temps a cuidar-se des que és mare. Tres de cada quatre se senten sovint estressades: el 52% afirma que força vegades i el 24%, sempre. De fet, cinc de cada deu dones enquestades afirmen que la seva alimentació diària ha empitjorat. El 75% no té temps per practicar esport i el 23% assegura que no va mai al ginecòleg.
Durant la presentació, la psicòloga Laura Rojas-Marcos, autora de nombrosos llibres i investigadora, va destacar la importància de tenir cura de la salut mental i emocional, a més de la física. “Per cuidar bé els altres, és a dir, ser bons cuidadors, hem d'aprendre primer a cuidar-nos. Per aconseguir-ho, són necessaris no només els coneixements, l'espai físic i els recursos fonamentals per oferir aquests serveis, sinó fer-ho de manera responsable, respectuosa i rigorosa amb professionals de la salut formats, especialitzats i titulats”, va subratllar la terapeuta.
La comunicadora Tania Llasera, habitual seguidora del Club de Malasmadres i mare de dos fills, va afirmar que “la salut mental de les dones ha estat sempre l'últim passatger, i més si són mares. Sempre pensant en els altres abans d'anteposar-nos. Ja és hora d'agafar les regnes de la nostra salut”. “Només una mare mentalment sana pot educar un humà mentalment sa. Aquest telèfon és un raig de llum en la foscor dels dies en la maternitat en què no veus la sortida”, va afegir.
Per part de DKV, companyia a través de la qual s'ofereix aquest servei, Eugenia Serena, responsable de Comunicació i Màrqueting a DKV Club Salud y Bienestar, va destacar que “una societat més justa només és possible amb dones que tinguin els mateixos drets i privilegis que els homes”. “La salut mental en general és una de les grans assignatures pendents del nostre país i no sempre és fàcil accedir als professionals, per això creiem que aquest servei facilitarà eines per a qui necessiti ajuda”.
A partir d'ara, les persones que necessiten ajuda especialitzada poden recórrer al Telèfon Jo Em Cuido. Hauran de registrar-se prèviament al web www.yomecuido.es i després podran trucar gratuïtament al telèfon que s'indiqui, on seran ateses per un grup de psicòlogues de la Fundació Salut i Persona. La Fundació Salut i Persona és una entitat experta en l'àmbit de la salut i el benestar emocional que presta serveis d'atenció psicològica presencial i telefònica a empreses.
Les trucades seran ateses per professionals, llicenciades o diplomades, que oferiran assessorament psicològic i emocional en diferents aspectes com ara crisis personals, familiars, angoixa, soledat, depressió o ansietat; situacions especials com ara accidents, separacions, assetjament psicològic, acompanyament al dol o salut; trastorns de l'alimentació com ara anorèxia o bulímia; relacions de parella, assetjament escolar, dificultats escolars, addiccions TIC o toxicomanies.
Cada persona interessada a utilitzar aquest servei tindrà a la seva disposició dues trucades i podrà accedir a més serveis d'atenció psicològica a través del Club de Salud y Bienestar.
En total, l'equip d'atenció telefònica està format per 25 psicòlogues, dones, totes amb una àmplia experiència i una mitjana d'edat de 42 anys, que fa anys que treballen amb la Fundació Salut i Persona. Aquest equip s'ha format específicament per poder atendre les dones i mares que faran ús del servei.
Gràcies a aquest servei, les usuàries podran accedir també a teràpies amb ofertes especials a través de la Fundació Integralia, com ara programes específics de tractament psicològic, suport psicopedagògic en edat escolar o teràpies de relaxació antiestrès.
Sobre l'Associació Jo No Renuncio
L'Associació Jo No Renuncio és una entitat sense ànim de lucre, impulsada pel Club de Malasmadres, que neix per reivindicar la conciliació de la vida familiar amb la laboral i personal. Amb el lema #yonorenuncio, porta quatre anys de lluita a favor d'un Pacte Nacional a favor de la conciliació, que aglutini partits, empreses, sindicats i famílies.
Sobre el Club de Malasmadres
El Club de Malasmadres és una comunitat emocional 3.0 de Malasmadres amb molta son, poc temps lliure, al·lèrgia a la cursileria i amb ganes de canviar el món. Neix el 2014 amb l'objectiu de desmitificar la maternitat i trencar el mite de "la mare perfecta". Lluita per un nou model social de mares, que no volen renunciar a la seva carrera professional i tampoc no volen renunciar a veure créixer els seus fills i filles. La comunitat aglutina ja més d'un milió de seguidores.
Sobre DKV
El març de 2020, DKV va presentar el seu nou posicionament de marca “Activistes de la salut” en què apel·la directament a la societat a involucrar-se de manera directa en causes com la cura del medi ambient, la inclusió de les persones amb discapacitat, l'alimentació saludable, la lluita contra l'obesitat infantil i el benestar de la dona. DKV Club de Salud y Bienestar és el market place en línia que permet accedir a serveis addicionals de salut i benestar en condicions econòmiques molt avantatjoses.
Sobre la Fundació Salut i Persona
La Fundació Salut i Persona és una entitat experta en l'àmbit de la salut i el benestar emocional que presta serveis d'atenció psicològica presencial i telefònica a empreses, tant per als seus clients com per als seus empleats, a fi de potenciar la salut, la prevenció i el benestar.
A Espanya, DKV està implantat a tot el territori nacional amb una àmplia xarxa d'oficines d'assegurances de salut (https://cat.dkv.es/particulares) i consultoris, que donen servei sobre 2 milions de clients.