Talleres de cocina EN COLEGIOS

En col·laboració amb Ajuda en Acció i la fundació Alicia

La malnutrició i una de les seves cares, l'obesitat, afecten més les classes socioeconòmiques desafavorides i tenen greus conseqüències en la infància, tant en l'aspecte mèdic com psicològic i emocional.

L'aposta d'aquest projecte de col·laboració amb Ajuda en Acció i la fundació Alicia se centra a promoure el treball comunitari i a incidir en la fase educativa com a base per combatre la pobresa, l'exclusió i la desigualtat.

La col·laboració entre Ajuda en Acció i DKV va consolidar el treball dut a terme en les altres edicions anteriors, atesos els resultats positius i l'impacte generat a l'Aragó (Saragossa) i Catalunya (Cornellà del Llobregat).

Tallers amb una proposta d'àmbit comunitari

Les activitats no van incidir únicament en l'alumnat (de primària i secundària) sinó també en el professorat, en les famílies i en les entitats, desenvolupant així tot el potencial educatiu de la comunitat i incrementant el treball col·laboratiu al voltant d'una temàtica tan important i transversal com són els hàbits de vida saludables.

El projecte va dotar de formació i eines de promoció de la salut i dels hàbits saludables tant als estudiants com a les famílies en risc d'exclusió social, en què van adquirir coneixements bàsics i adequats sobre alimentació i salut.

El Programa «Hàbits alimentaris i vida saludable per a nens, nenes i famílies en risc d'exclusió social a Espanya» ha inclòs un total de 33 tallers sobre hàbits saludables en què els participants han après, a través de xerrades i demostracions culinàries, la importància d'alimentar-se de manera equilibrada o de fer exercici físic regularment, i també pautes per cuinar de manera saludable, entre altres continguts, i han pogut posar en pràctica totes les recomanacions i els consells rebuts.

Dels 33 tallers impartits, 9 s'han desenvolupat en dues escoles de Saragossa, i hi han participat 192 nens i nenes en risc d'exclusió social; 16 han tingut lloc en cinc escoles i instituts de Cornellà de Llobregat (Barcelona), a més d'un taller per a famílies sobre cuina de tradicions saludables i un taller per a professorat sobre educació en l'alimentació, amb una participació total 200 persones; i 6 s'han desenvolupat en una escola i un institut de Santa Coloma de Gramenet, amb 170 nens i nenes participants.

El projecte, que dona continuïtat a la col·laboració entre DKV i Ajuda en Acció i consolida el treball que es va dur a terme en les edicions anteriors, té en compte una proposta d'àmbit comunitari que impulsa la col·laboració entre diversos actors del territori. Així, doncs, les activitats no incideixen únicament en l'alumnat (de primària i secundària), sinó que treballen també amb el professorat, les famílies i les entitats, per desenvolupar així tot el potencial educatiu de la comunitat i incrementar el treball col·laboratiu al voltant d'una temàtica tan important i transversal com són els hàbits de vida saludables.