Prescriure Natura
Observatori de Salut i Medi Ambient

Prescriure Natura

Descubre los beneficios de la naturaleza y sus efectos en la salud.

Cada vegada hi ha més evidència del gran impacte que el medi ambient té en la salut i benestar de les persones. L'OMS calcula que els factors de risc ambientals són responsables del 24% de la càrrega de morbiditat mundial i del 23% de totes les morts a nivell global. A Europa representen 1,4 milions de morts a l'any.

L'OMS calcula que els factors de risc ambientals són responsables del 24% de la càrrega de morbiditat mundial i del 23% de totes les morts globals.

Triar aliments saludables i fer activitat física de manera regular són dos comportaments fonamentals que ajuden a prevenir el desenvolupament prematur de malalties cròniques, l'obesitat i les seves complicacions. Les característiques de l'entorn poden promoure o desencoratjar l'adopció d'hàbits saludables: són els denominats ambients favorables a estils de vida saludables.

L'evidència científica actual indica que el contacte amb espais verds millora la salut i el benestar percebuts, promou l'activitat física, prevé l'obesitat i la diabetis, incentiva la restauració mental i física, redueix l'estrès, millora la cognició i fomenta la interacció i la cohesió social.

Els espais verds també s'han associat amb beneficis per al sistema immunitari i el metabolisme, millors resultats en l'embaràs i part, amb retards en la menopausa, una reducció de les malalties cardiovasculars i una menor taxa de morbiditat i de morts prematures.

En aquest estudi també es fa una radiografia del panorama internacional, en què cada vegada hi ha més països implicats activament en la recerca i el desenvolupament de projectes que vinculen la natura amb la salut com a recurs preventiu o complementari a l'assistència sanitària.

S'estima que la falta d'activitat física, l'exposició a la contaminació de l'aire, el soroll, la calor i el poc accés a espais verds va tenir un sobrecost el 2017 per al sistema de salut de més de 20 milions de € només a la ciutat de Barcelona.

La realitat és que invertir recursos en la conservació, la millora i l'augment dels espais verds urbans redueix els costos de salut.