CuidArt

cuidArt, l'art com a mètode terapèutic

Una iniciativa d'intervenció artística a l'Hospital de Dénia per millorar la salut dels usuaris i convertir el centre en un espai més humà.

go

cuidArt és un programa d'intervenció artística que es desenvolupa als espais de l'Hospital de Dénia Marina Salud des del 2009.

A través d'aquest projecte, l'art es posa al servei de les persones, fa més amables els espais sanitaris i millora l'experiència tant del conjunt de professionals com dels pacients mateixos.

L'arquitectura de l'hospital va ser concebuda des d'un primer moment per acollir un programa d'art. 


El projecte cuidArt inclou els projectes següents:

 

Col·lecció DKV cuidArt
Col·lecció DKV

La Col·lecció DKV cedeix una selecció d'obres dels seus fons amb l'objectiu d'humanitzar els espais comuns de l'Hospital de Dénia.

Es troba en espais d'accés públic i la poden visitar el personal i els pacients del centre, a més de qualsevol persona interessada.

Integrades en un entorn arquitectònic orientat al pacient, les obres contribueixen a humanitzar l'espai sanitari i a transformar l'experiència dels usuaris de l'hospital.

Congressos Art i Salut
LA IMPORTÀNCIA DE LA NEUROESTÈTICA, MUSICOTERÀPIA, CREATIVITAT, EDUCACIÓ I SALUT
Congrés Internacional d'Espais d'Art i Salut

Una oportunitat per difondre, analitzar i, en darrera instància, millorar el treball que es fa en el camp de l'art i la salut, posant-lo en relació amb altres iniciatives del context nacional i internacional.

L'última edició del congrés es va estructurar en cinc taules temàtiques dirigides per experts nacionals i internacionals:

  • La Clínica de l'Artteràpia. 

  • Pedagogies de l'art contemporani en contextos de salut.

  • Present i futur dels equips de musicoteràpia en l'àmbit hospitalari. 

  • Sobre l'origen de la percepció estètica. 

  • Compromís social i filantropia. 

El congrés té una periodicitat biennal i des del 2012 s'han fet ja quatre edicions.

CuidArt
UNA CUIDADA SIMBIOSI ENTRE ART I ARQUITECTURA
Projecte escultòric

Una iniciativa desenvolupada en col·laboració amb l'Instituto de Investigación Arte y Entorno de la Universitat Politècnica de València, no només per crear objectes bells, també per construir obres que atorguin sentit a un moment viscut a l'espai de l'hospital.

Han treballat aquestes obres escultòriques Irma Ortega, Felipe Ferrer, José Antonio Orts, Carmen Marcos, Carlos Martínez Barragán, Pamen Pereira, Joan Llaveria i Xavi Muñoz Dreams.

 

CuidArt
DESENVOLUPAT PER XLF CREW, DEL COL·LECTIU D'URBAN ART VALENCIÀ
Murals a pediatria

La intervenció impregna des de la sala d'espera d'Urgències de Pediatria fins a la sala de jocs de planta, passant per les onze habitacions reservades per als més petits. Cadascuna amb un motiu i un llenguatge pictòrics diferents.

Els artistes han comptat amb l'ajuda dels responsables dels diferents equips pediàtrics i junts han definit els continguts dels murals plasmant missatges relacionats amb la importància de la lectura, l'esport o l'alimentació sana.

Amb aquest treball se cerca millorar la sensació de confort, a través d'uns colors que faciliten la relaxació i contribueixen al benestar dels pacients, afavorint la seva recuperació.

CuidArt
Sala d'exposicions

Ubicada a la planta baixa de l'hospital, aquest espai està dissenyat per acollir tant projectes dels artistes que han treballat en la Col·lecció DKV com altres iniciatives de coproducció amb altres galeries, universitats, museus i fundacions.

A la sala s'han programat exposicions monogràfiques d'artistes vinculats al projecte cuidArt i la Col·lecció Art i Salut; s'han presentat els resultats d'altres activitats com tallers, concursos i col·laboracions amb altres entitats. 

Tallers per a pacients

El projecte cuidArt disposa d'un intens programa d'activitats per a pacients, orientat a la producció d'un efecte terapèutic que complementi el seu tractament mèdic.

A l'Hospital de Dénia es desenvolupen fins ara activitats de teràpia psicoexpressiva, musicoteràpia i animació teatral amb pacients de diverses àrees: oncologia, psiquiatria, hemodiàlisi, dany cerebral, pediatria i nounats.

Els tallers són dissenyats i realitzats per experts de l'àmbit terapèutic i artístic amb una àmplia experiència. A més, els professionals mèdics de les àrees implicades contribueixen a la planificació de totes les activitats.

Arteria musicoteràpia
Música

Cant prenatal i ludoteca musical impartits per Henar Delgado i en col·laboració amb l'Agrupació Musical de Dénia. Musicoteràpia dissenyada per les musicoterapeutes Isabel Bellver i Ana Alegre. 

Arteria Tallers clown
Teatre

Els tallers teatrals a l'Hospital de Dénia són responsabilitat de l'associació cultural Tarannà Teatre, una companyia teatral que des del 1995 fa muntatges teatrals i altres activitats vinculades a l'animació i els espectacles de clown o cabaret. Els tallers inclouen dinàmiques d'expressió, distensió, concentració; dinàmiques de coordinació, lectures, cooperació i integració; lectures i contacontes i marionetes.

 

 

Arteria Teràpia psicoexpressiva
Teràpia psicoexpressiva

Alicia Costa aplica a l'hospital la teràpia psicocreativa artterapèutica transdiciplinària. Es tracta de l'estimulació de diverses parts del cervell fent ús dels materials i de les tècniques creatives o artístiques com la dansa o el moviment, la música (sons i vibracions), el drama, l'escriptura, el conte o la plàstica parant atenció al procés creatiu i a l'obra final amb fins terapèutics.