Una historia del arte reciente (1960-2020)

Un projecte de les col·leccions DKV i Fundació Juan March

(22 de juny de 2021-16 de gener de 2022)

 

Un exercici narratiu peculiar: s'atreveix amb l'ahir mateix i amb l'avui, i ho fa amb les obres dels artistes i en el mateix lloc en què es van acumulant els testimonis de la història i de la història de l'art: al museu.

Amb el títol Una historia del arte reciente (1960-2020), la Fundació Juan March i DKV Seguros presenten una exposició construïda en conjunt a partir de les col·leccions respectives, que es podrà veure al Museo de Arte Abstracto Español de Conca entre el juny de 2021 i el gener de 2022 i, posteriorment, al Museu Fundació Juan March de Palma, entre febrer i maig de 2022.

La mostra és el resultat del treball dels equips d'ambdues institucions sobre cadascuna de les dues col·leccions. Té la pretensió de proposar una història recent de l'art –o una història de l'art recent– fet a Espanya durant la segona meitat del segle passat i les dues primeres dècades del segle XXI.

 

És una història que ni tan sols considera, per obvi, que hagi d'insistir en les seves limitacions. Però aspira a estar explicada amb rigor i llibertat i en els espais reals de dos museus a partir de dues col·leccions diferents, amb les seves particularitats i caràcter propi. Per fer-ho, l'equip curatorial de l'exposició ha treballat amb les obres de la col·lecció DKV, variades en formes i pràctiques i pertanyents a artistes que generacionalment pertanyen al segle XXI, i amb les de la col·lecció de la Fundació Juan March: aquestes, que es troben en “rotació lenta” (l'expressió és de Fernando Zóbel) als dos museus de la institució a Conca i Palma, són bàsicament pintures i escultures de les generacions d'artistes actius al nostre país des dels anys seixanta del segle XX i fins al seu final.

Fotos d'Alfredo Casasola / Arxiu Fundació Juan March

El projecte no tracta simplement de juxtaposar obres de diverses generacions d'artistes, sinó d'afinar visualment amb aquestes, lluny de les pures concomitàncies formals i els semblants, algunes de les històries possibles de l'art recent (o de les possibles històries recents de l'art) al nostre país, amb la seva proximitat, les seves connexions, continuïtats, novetats i ruptures, cites serioses o iròniques i disparitats històriques i temàtiques.

L'exposició mostra també l'evolució que s'ha produït en els últims setanta anys des de la pintura i l'escultura fins a les pràctiques conceptuals, la instal·lació, la desmaterialització de l'obra d'art, la presència d'allò multidisciplinari i l'adveniment i l'entrada al museu de l'audiovisual i el digital. I la tornada de la pintura i l'escultura.

L'exposició és el museu: perquè Una historia del arte reciente (1960-2020) ocuparà la totalitat dels espais de les Casas Colgadas en què Fernando Zóbel va fundar, el 1966, el Museo de Arte Abstracto Español amb la seva col·lecció personal de pintura i escultura abstracta dels anys 60 i 70 del segle passat. Unes vuitanta obres del museu conviuran amb prop d'un centenar d'obres –pintura, escultura, dibuixos, fotografies, obres sonores i instal·lacions– seleccionades entre les més de vuit-centes que integra la Col·lecció DKV, iniciada el 2007 i centrada, fonamentalment, en les pràctiques artístiques des dels inicis del nou segle.

Primer a Conca i després a Palma, on ocuparà la totalitat dels espais del Museu Fundació Juan March, l'exposició inclou obres de Salvador Dalí, Eduardo Chillida, Manolo Millares, Joan Miró, Pablo Palazuelo, Jorge Oteiza, Antonio Saura, Antoni Tàpies, Gustavo Torner, Fernando Zóbel, Irma Álvarez-Laviada, Rosana Antolí, Edu Comelles, Christian García Bello, Julia Huete, Juan López, Guillermo Mora, Juan Sánchez, Clara Sánchez Sala i Teresa Solar, entre molts altres artistes.

Concebuda des dels inicis com un projecte expositiu en procés l'aspecte essencial del qual és l'educatiu, l'exposició està acompanyada d'una eina digital a www.march.es: de caràcter incremental i amb un fort component didàctic, aquesta eina ofereix recursos variats: una visita virtual per cadascun dels espais expositius, amb textos i comentaris –en text i en veu– dels seus comissaris i d'alguns dels artistes participants; els textos del debat al voltant de la selecció d'obres, el sentit de cadascuna d'aquestes en l'exposició i els seus fils narratius; i, finalment, els múltiples itineraris de visita elegibles per a l'exposició i els recursos didàctics preparats al voltant d'aquesta pels equips d'ambdues institucions, que s'activaran en els programes educatius dels museus a partir del setembre de 2021.

 

 

Més informació

 

icona instagram

Segueix-nos

 

Logotip DKV 300
Logotip Fundació Juan March

L'exposició es podrà visitar a: MUSEO DE ARTE ABSTRACTO A CONCA. FINS AL 16 DE GENER DE 2022