Targeta Sanitària Europea (TSE): què és i com puc sol·licitar-la?
Quan planifiques un viatge fora d'Espanya, és important poder tenir accés a l'assistència sanitària amb la teva targeta sanitària europea
El problema és que l'atenció mèdica no és igual a tots els països i una simple torçada de turmell et pot complicar el viatge més del compte. Per fer-ho, és important per als mutualistes tenir cobertura mèdica amb la targeta sanitària europea. A continuació, t'informem de tot el que et cal saber-ne:
-
Què és?
-
Àmbit de l'assistència rebuda
-
Com sol·licitar-la?
-
Terminis de validesa
-
Més informació
Què és la TSE o targeta sanitària europea?
La targeta sanitària europea (TSE) és el document que acredita el dret a rebre les prestacions mèdiques necessàries al territori d'un altre Estat membre de la Unió Europea, així com Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.
Els estats membres de la Unió Europea són 28: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit, la República Txeca, Romania, Suècia i Espanya.
Aquesta targeta internacional sanitària cobreix estades temporals per motius laborals, estudis o oci, però no per rebre tractament mèdic.
Gràcies al TSE i el seu certificat provisional substitutori (CPS), es pot accedir a l'assistència sanitària pública en les mateixes condicions i extensió en què hi accedeixen els ciutadans del país que visites.
La targeta és personal i intransferible, de manera que si es desplacen el titular i els beneficiaris, cadascú haurà de portar, per separat, la seva targeta corresponent i el seu DNI o passaport.
Què cobreix la TSE? Àmbit de l'assistència rebuda
Com que cada país té el seu propi sistema de salut, la targeta sanitària comunitària pot no incloure totes les prestacions que facilita el Sistema Nacional de Salut a Espanya, i fins i tot algunes d'aquestes prestacions poden tenir un cost per a l'usuari, que haurà d'abonar directament. Hi ha dos sistemes:
-
Sistema de reemborsament. El titular pot anticipar l'import de l'assistència
-
Sistema de copagament. Es pot abonar parcialment.
Per fer-ho, cal que el titular s'informi abans del viatge de les condicions en què es presta l'assistència sanitària pública al país de destí.
Després, l'interessat pot sol·licitar que MUFACE li reintegri les quantitats satisfetes de conformitat amb la normativa mateixa de la Mutualitat.
Com puc sol·licitar la targeta sanitària europea? Presencialment o per Internet
Per sol·licitar la targeta sanitària europea, els mutualistes tenen les opcions següents:
-
Acudir als serveis provincials o oficines delegades de MUFACE
-
Sol·licitar la targeta sanitària europea per Internet, utilitzant la seu electrònica de Muface. En aquest cas, tens 2 mitjans:
-
A través d'un certificat digital o DNI ELECTRÒNIC
-
Mitjançant usuari i contrasenya, cosa que requereix un registre previ
-
Utilitzar els mitjans indicats en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
-
Per correu ordinari o fax adreçat al servei provincial o oficina delegada de Muface (només per a la TSE)
-
El termini per rebre la TSE és de 10 dies i el certificat provisional es rebrà en el mateix moment de la sol·licitud.
El mutualista també pot autoritzar algun dels seus beneficiaris majors d'edat o un tercer perquè faci la sol·licitud en nom seu. En aquest cas, MUFACE exigirà la presentació de l'autorització escrita, que ha d'incloure el nom i el número d'afiliació del mutualista i el nom i DNI de la persona autoritzada.
Termini de validesa de la TSE i del seu Certificat Provisional Supletori
La targeta sanitària europea té un termini de vigència de dos anys. El CPS té un termini de vigència de 30 dies. La data d'expiració consta a la mateixa targeta
L'ús de la targeta sanitària europea està condicionat al fet que el seu titular, mutualista o beneficiaris, continuï sent-ho durant la seva vigència. Fer-ne un ús indegut suposarà que el titular s'hagi de fer càrrec del cost de l'assistència i MUFACE li podrà reclamar les prestacions indegudament percebudes d'acord amb el que preveu la disposició addicional desena del text refós de la Llei sobre Seguretat Social dels Funcionaris Civils de l'Estat, aprovat pel Reial decret legislatiu 4/2000, de 23 de juny.
Més informació sobre la targeta de salut europea
Per ampliar informació sobre la targeta sanitària europea pots consultar, a més de la teva oficina més pròxima, el web ec.europa.eu o www.muface.es
Assessorament mèdic telefònic
A través de l'app Quiero cuidarme Más, siguis on siguis
Totes les nostres assegurances de salut inclouen servei dental sense cost addicional
Més de 40.000 professionals mèdics i 1.000 centres sanitaris sense llistes d'espera