Pla de prevenció de càncer colorectal

Des de DKV apostem per la promoció de la salut
 

  • El càncer de còlon és el tumor maligne amb més incidència a Espanya, amb xifres de prop de 30.000 casos nous a l'any.

  • El pla de prevenció va adreçat a la població de risc mitjà, és a dir, a homes i dones d'entre 50 i 69 anys.

  • La prova consisteix a fer-se, cada dos anys, un test de sang oculta en femta. Si la prova no detecta sang, és poc probable que hi hagi un càncer colorectal. 

go

Com es produeix el càncer colorectal?

Es desenvolupa a l'intestí gros a partir d'una lesió anomenada pòlip. Alguns pòlips es poden transformar en càncer i per això cal detectar-los precoçment.

Es tracta del tumor més freqüent si tenim en compte ambdós sexes (segon entre les dones després del de mama i tercer entre els homes després del de pròstata i el pulmonar) i la segona causa de mort per càncer. És pràcticament inexistent abans dels 40-45 anys, i la seva incidència s'incrementa substancialment a partir dels 60 anys.

Tanmateix, si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curar-se. No acostuma a presentar símptomes fins que la malaltia està avançada, per la qual cosa el diagnòstic precoç és crucial per intentar detectar i extirpar de manera eficaç les lesions precanceroses i evitar-ne el desenvolupament.
 

Quina pot ser la simptomatologia?

Depenent de la localització pot aparèixer:
 

  • Sang a la femta: pot ser vermella, més freqüent en els tumors del final del còlon i recte, o negra, que dona lloc a deposicions de color negre anomenades melenes, i que sol aparèixer quan el tumor està situat a la part inicial del còlon. La pèrdua de sang pot traduir-se en anèmia.

  • Dolor abdominal.

  • Canvis en el ritme deposicional: diarrea, restrenyiment o ambdós de forma intercalada.

  • Sensació d'evacuació incompleta. Excrements més prims motivats per l'estrenyiment de l'intestí.

  • Altres símptomes generals del càncer: cansament, pèrdua de pes sense causa aparent, etc. Davant l'aparició de qualsevol d'aquests símptomes, convé anar al metge perquè en valori la causa i, si escau, plantegi el tractament oportú.

En què consisteix el pla de diagnòstic precoç de càncer colorectal?

L'objectiu és implantar un programa de cribratge per a la població de risc mitjà (50-69 anys) basat en un test de sang oculta en femta cada dos anys. Si el test és positiu, es fa una colonoscòpia per comprovar la possible existència de lesions premalignes o malignes.

Anualment es van incorporant províncies al pla de diagnòstic precoç de càncer colorectal de DKV fins a assolir la cobertura prevista. Al final d'aquest any 2023, seran 23 les províncies on s'haurà implantat el pla:

Província 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
La Corunya   X   X   X   X  
Àlaba                 X
Albacete                 X
Alacant               X  
Almeria           X   X  
Astúries               X  
Àvila                 X
Badajoz           X   X  
Balears                 X
Barcelona     X   X   X X X
Biscaia             X X X
Burgos               X  
Càceres               X  
Cadis               X  
Cantàbria                 X
Castelló             X   X
Ceuta                 X
Còrdova   X   X   X   X  
Conca                 X
Guipúscoa           X   X  
Girona           X   X  
Granada                 X
Guadalajara                 X
Huelva                 X
Osca             X   X
Jaén               X  
La Rioja               X  
Las Palmas   X   X   X   X  
Lleó           X   X  
Lleida             X   X
Lugo           X   X  
Madrid             X   X
Màlaga             X   X
Melilla                 X
Múrcia   X   X   X   X  
Navarra               X  
Ourense                 X
Palència                 X
Pontevedra             X   X
Salamanca             X   X
Santa Cruz de Tenerife         X   X   X
Segòvia                 X
Sevilla             X    
Sòria                 X
Tarragona         X   X   X
Terol                 X
Toledo                 X
València           X   X  
Valladolid   X   X   X   X  
Lleida               X  
Zaragoza X   X   X   X   X

 

A qui s'adreça aquest pla?

A tots els homes i dones amb edats compreses entre els 50 i 69 anys.
 

Com hi participo?

Si ets un mutualista de DKV, tens entre 50 i 69 anys i vius a les províncies on s'executarà la campanya aquest any, rebràs per correu electrònic la teva invitació a participar-hi. Si no tenim el teu correu electrònic, entra a activa la teva targeta i proporciona'ns les dades de contacte.

El procés és molt senzill, només hauràs d'acceptar la invitació i anar a un dels centres de referència per recollir el test i les instruccions per fer la prova. Si no tens correu electrònic, no et preocupis, rebràs la invitació per correu postal.
 

En què consisteix la prova?

Consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova senzilla i còmoda per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a primera vista. La majoria de les vegades, el càncer colorectal es desenvolupa a partir de petits pòlips que poden sagnar de manera intermitent sense produir cap molèstia.

Juntament amb la invitació, s'acompanyarà una llista de centres on es pot anar a recollir el kit de sang oculta als excrements i les instruccions per fer la prova a casa teva.

La prova no requereix estar en dejú ni modificar la dieta. Únicament evita fer-la si presentes hemorroides sagnants o menstruació fins que no hagin passat tres dies seguits sense pèrdua de sang.

Després de recollir la mostra, lliuri-la a l'Espai de Salut o al centre d'anàlisis clíniques, des d'on s'enviarà al laboratori.

En unes setmanes rebràs el resultat (per correu o per telèfon).
 

Quin pot ser el resultat?

Si la prova no hi detecta sang, és poc probable que hi hagi un càncer colorectal. Passats dos anys tornarà a ser convidat a participar en el programa. Tot i així, si té molèsties (sagnat, canvi en els hàbits intestinals, pèrdua de pes sense raó coneguda), consulti el metge.

En cinc de cada cent persones apareixen indicis de sang, gairebé sempre a causa d'una lesió benigna, com ara els pòlips, i només en pocs casos com a conseqüència de l'existència d'un càncer.

Per conèixer l'origen del sagnat li proposaran la realització d'una colonoscòpia, una exploració de l'interior de l'intestí que es fa amb sedació i amb un risc baix de complicacions. La colonoscòpia permet tant el diagnòstic precoç com l'extracció dels pòlips que, tot i ser benignes, podrien convertir-se en lesions canceroses.
 

Com es pot prevenir la malaltia?

La prevenció suposa eliminar o disminuir aquells factors de risc que incrementen la possibilitat de patir la malaltia. En el càncer colorectal, els factors que poden incrementar el risc de patir-lo són:

  • Una alimentació pobre en fibra i rica en greixos animals (carns vermelles).

  • La falta d'activitat física.

  • El consum de tabac i alcohol.

  • L'existència de malalties inflamatòries intestinals (colitis ulcerosa i malaltia de Crohn).

  • Antecedents familiars. En un 5% dels càncers de còlon s'han identificat gens l'alteració dels quals dóna lloc a síndromes que predisposen a l'aparició de càncer colorectal. Els dos més importants són la poliposi crònica familiar i el càncer colorectal hereditari no lligat a la poliposi.

  • Història personal de pòlips adenomatosos.

Les persones amb patologia intestinal d'alt risc o que presenten historial familiar com a conseqüència d'alteracions genètiques s'han de sotmetre a un seguiment estret per facilitar un diagnòstic precoç.

Qualsevol persona pot prevenir l'aparició del càncer colorectal millorant els seus hàbits saludables: augmenti el consum de fruita i verdura, limiti els aliments amb greixos d'origen animal, eviti l'obesitat, moderi el consum de begudes alcohòliques, no fumi i faci exercici físic amb regularitat.
 

Enllaços d'interès:
Les proves de detecció precoç ajuden a prevenir la malaltia
Pla de prevenció de càncer de coll uterí

El pla de prevenció de càncer de coll uterí està dirigit a totes les dones amb edats compreses entre els 25 i 65 anys.

La prova del cribratge de cèrvix és un procediment senzill i fàcil, es triga menys de cinc minuts i sol ser indolor. A la consulta de l'especialista en ginecologia recolliran una presa de mostra del coll de l'úter mitjançant un espècul que s'envia al laboratori per al seu estudi. Una vegada allà, es prepararà per a una citologia o per a la determinació del VPH.

La prova de detecció precoç, mamografia, ajuda a prevenir la malaltia. 
Pla de prevenció del càncer de mama

El programa de cribratge de càncer de mama consisteix en la realització d'una mamografia cada dos anys a tota la població de dones mutualistes de 50 a 69 anys que, per la seva edat, tenen més risc de patir càncer de mama.

La mamografia digital és la prova més efectiva per detectar el càncer de mama. Consisteix en una radiografia del pit que, amb una radiació molt baixa i poc lesiva, és capaç de detectar lesions sospitoses dos anys abans que siguin palpables i de mida inferior a 100 micres.

Ets client DKV

Truca'ns al

900 810 072

Exclusiu mutualistes

Truca'ns al

900 810 073

No ets client DKV