Pla de prevenció del càncer de mama
A DKV apostem per la promoció de la salut
-
La prova de detecció precoç, mamografia, ajuda a prevenir la malaltia.
-
El pla de prevenció està dirigit a totes les dones d'entre 50 i 69 anys.
-
Rebràs una invitació a participar-hi per correu electrònic.
Què és la mama?
La mama és l'òrgan que conté la glàndula mamària i és la part del cos humà que més canvis experimenta des del naixement fins a l'edat adulta. A causa de les hormones femenines, les mames creixen durant la pubertat i es veuen afectades pels cicles menstruals.
La mama està formada per lòbuls, en què es produeix la llet materna durant l'embaràs. Aquests estan connectats per conductes, que traslladen la llet fins al mugró. També conté vasos sanguinis i limfàtics, que acaben en ganglis limfàtics. Tot està sostingut i connectat pel teixit connectiu, format per teixit fibrós i greix corporal.
Què és el càncer de mama?
És una malaltia que afecta gairebé exclusivament les dones, i és el tumor maligne més freqüent i la primera causa de mort per càncer entre les dones en el nostre medi.
Comença quan les cèl·lules a la mama comencen a créixer d'una forma anòmala no controlada i s'acumulen per formar un bony (també conegut com a tumor).
Depenent de les característiques d'aquestes cèl·lules, es distingeixen diferents tipus de tumors. A mesura que el càncer creix, les cèl·lules poden disseminar-se a altres parts del cos i això pot ser potencialment mortal.
Quins símptomes provoca el càncer de mama?
En molts casos, el càncer de mama presenta pocs símptomes.
La manifestació més freqüent és la palpació d'un bony o engrossiment a la mama, irregular i de consistència dura, que normalment no produeix dolor.
També pot aparèixer com un canvi en l'aspecte del mugró o secreció de sang o un altre fluid a través d'aquest.
Altres símptomes: canvis en la coloració o aspecte de la pell de la mama, canvis en la mida o forma, dolor o malestar a la mama o a l'aixella o bony a l'aixella.
Quines són les causes?
No es coneix la causa del càncer de mama, però s'han identificat alguns factors de risc, que augmenten la probabilitat de patir-lo.
Entre els no modificables, els més coneguts són ser dona, l'edat (com més edat, més risc), algunes lesions de mama prèvies, com ara hiperplàsia ductal atípica o carcinoma lobel·lar in situ i els antecedents familiars de càncer de mama i ovari.
En menor mesura, no haver tingut fills o tenir el primer passats els 30 anys, la menarquia precoç, la menopausa tardana, la teràpia hormonal substitutiva i les mames molt denses. Altres factors de risc que tenen a veure amb l'estil de vida es denominen modificables.
Com prevenir-lo?
La prevenció primària consisteix a evitar els factors de risc de la malaltia i prevenir que aquesta aparegui. El consum d'alcohol i l'obesitat com a factors de risc i l'exercici físic com a factor preventiu són els que tenen un nivell més alt d'evidència.
L'embaràs és un dels factors protectors principals del càncer de mama. Estudis mostren que una edat primerenca del primer embaràs confereix una protecció més elevada, amb una disminució del risc de desenvolupar càncer de mama a la menopausa del 12% per cada embaràs a terme, i del 3% per cada embaràs en dones premenopàusiques. La lactància materna i la durada de la lactància es relacionen directament amb aquest efecte protector.
És recomanable fer palpacions manuals habitualment i, en cas de notar anomalies, visitar un especialista. Si hi ha antecedents familiars de càncer de mama, serà important tenir-ne constància a les revisions.
La prevenció secundària consisteix en la detecció precoç de la malaltia, fet que augmenta les probabilitats de cura. El cribratge és el mètode més habitual de prevenció secundària. Hi ha múltiples exàmens de detecció del càncer de mama; els més comuns són la mamografia i l'ecografia.
En què consisteix el pla de diagnòstic precoç de càncer de mama?
El programa de cribratge de càncer de mama consisteix en la realització d'una mamografia cada dos anys a tota la població de dones mutualistes de 50 a 69 anys que, per la seva edat, tenen més risc de patir càncer de mama.
Cada dona d'entre 50 i 69 anys rep una invitació a participar en el pla per fer-se la mamografia. Posteriorment, una vegada estudiada, se li comunicarà el resultat i quan ha de tornar a la següent revisió.
En el cas de les dones que tenen factors de risc personals o familiars, o risc de càncer familiar o hereditari, cal consultar el metge de medicina general.
L'objectiu del pla és detectar de manera primerenca els càncers de mama per tal de disminuir la mortalitat i augmentar la qualitat de vida de les afectades, fent més tractaments conservadors.
Província | 2024 |
---|---|
Cadis | X |
Màlaga | X |
Tarragona | X |
Zaragoza | X |
A qui s'adreça aquest pla?
A les dones mutualistes d'entre 50 i 69 anys.
Com hi participo?
Les dones mutualistes dins la població diana rebran una invitació electrònica a participar en el pla cada dos anys mentre es mantinguin dins els rangs etaris.
Assegura't d'actualitzar les teves dades de contacte.
En què consisteix la prova?
La mamografia digital és la prova més efectiva per detectar el càncer de mama. Consisteix en una radiografia del pit que, amb una radiació molt baixa i poc lesiva, és capaç de detectar lesions sospitoses dos anys abans que siguin palpables i de mida inferior a 100 micres.
No suposa pràcticament risc, és ràpida i no sol ser dolorosa. Potser notaràs una mica de molèstia durant la realització de la prova per la compressió que s'ha de fer per obtenir una imatge de qualitat.
Com he d'anar a fer-me la prova?
Ves-hi amb roba fàcil de treure i posar, ja que t'hauràs de despullar de cintura en amunt a la cabina disposada a aquest efecte. No et posis talc, cremes o desodorants sobre les mames, i porta la targeta Medicard.
Quin pot ser el resultat?
-
Si la mamografia no mostra res anormal: ens posarem en contacte amb tu per comunicar-te el resultat de l'examen i et tornarem a convidar al pla al cap de dos anys.
-
Si el resultat de la mamografia ha estat normal, però en l'interval de temps fins a la nova invitació notes alguna alteració fent-te autoexploracions: ves al metge de medicina general.
-
Si són necessàries algunes proves més: ens posarem en contacte amb tu per comunicar-te que la mamografia inicial no és suficient per establir un diagnòstic i que el radiòleg necessita fer proves complementàries, com una ecografia. No t'alarmis, això no significa que tinguis una lesió a la mama. Quan vagis a fer-te les noves proves, el radiòleg t'explicarà personalment el motiu.
-
Si a la mamografia es detecten imatges que han de ser controlades: ens posarem en contacte amb tu per comunicar-t'ho i rebràs una nova invitació per fer-te una mamografia en un període de temps més curt que els dos anys habituals. No t'alarmis davant d'aquest resultat, simplement significa que seràs objecte d'un seguiment més estret.
Com puc fer-me una autoexploració?
L'autoexploració mamària és una tècnica basada en la pròpia observació i palpació que la dona fa a les seves mames. Serveix per poder detectar l'aparició d'alguna alteració als pits i tractar-la precoçment.
És convenient que la facis, començant des de jove, perquè aquesta pràctica es vagi convertint en un hàbit durant tota la vida.
Quin tractament requereix?
El diagnòstic de càncer de mama ha experimentat una evolució constant, fet que, unit a la detecció de tumors més petits, ha augmentat considerablement la taxa de curació de la malaltia. La majoria de dones se sotmeten a cirurgia de càncer de mama i també reben tractament addicional abans o després de la cirurgia, com ara quimioteràpia, teràpia hormonal o radioteràpia.
En general, els plans de tractament es basen en el tipus de càncer de mama, la seva etapa i qualsevol situació especial. El seu pla de tractament també dependrà d'altres factors, de l'estat general de salut i de les preferències personals.
Enllaços d'interès:
Necessites ajuda?
Si estàs pensant a participar en els nostres plans de cribratge però tens dubtes, els resolem de la manera que triïs.
Posa't en contacte amb la teva sucursal més pròxima
Truca'ns
El cribratge de càncer de còlon té com a destinatària la població de risc mitjà, és a dir, homes i dones d'entre 50 i 69 anys en què no hi ha antecedents personals o familiars.
Consisteix a fer-se, cada dos anys, un test de sang oculta en la femta. Si la prova no detecta sang, és poc probable que hi hagi un càncer colorectal. Passats dos anys, tornarà a ser convidat a participar en el pla.
El pla de prevenció de càncer de coll uterí està dirigit a totes les dones amb edats compreses entre els 25 i 65 anys.
La prova del cribratge de cèrvix és un procediment senzill i fàcil, es triga menys de cinc minuts i sol ser indolor. A la consulta de l'especialista en ginecologia recolliran una presa de mostra del coll de l'úter mitjançant un espècul que s'envia al laboratori per al seu estudi. Una vegada allà, es prepararà per a una citologia o per a la determinació del VPH.