Beca DKV Dones per l'Art - Ajuntament de València

Dones per l'art és una iniciativa conjunta de DKV Seguros i el Ajuntament de València en què es promou la creació i difusió de propostes artístiques fetes per dones, a favor d'una societat més justa i igualitària.

Beca DKV Dones per l'Art

 

 

Aquesta exposició té lloc en el context de la primera edició de la Beca DKV Dones per l'Art - Ajuntament de València. La convocatòria va rebre més d'un centenar de propostes d'artistes, d'entre les quals Patricia Gómez i M. Jesús González han estat seleccionades pel seu projecte Inmersión. Cuerpos bajo control. Amb aquesta obra han sabut abordar en clau poètica una malaltia generalment associada a la dona: el càncer de mama.

Presentem aquí el resultat del projecte acompanyat d'una selecció d'obres de dones artistes de la Col·lecció DKV, que s'emmarca en el programa DKV Artèria, compromès amb una de les causes de lluita de la companyia com a activista de la salut: el benestar de la dona. 

Beca DKV Dones per l'Art

Patricia Gómez i Mª Jesús González

Aquesta obra comença a gestar-se a l'hospital psiquiàtric Pare Jofré de Bétera i, inesperadament, es desdobla per prosseguir en un altre hospital, el Clínic de València, a la unitat d'Oncologia. La notícia del càncer de mama diagnosticat a una de nosaltres paralitza la intenció de registrar el rastre dels cossos absents de les dones internades al pavelló 6 de l'abandonat complex hospitalari.

Cuerpos bajo control

Ens proposàvem treballar amb un dels elements que es repeteix i té una presència molt significativa en tota institució psiquiàtrica: les banyeres. D'una banda, les banyeres van complir una funció terapèutica i normativa important en el passat, però, a la vegada, com qualsevol rastre, compleixen una funció testimonial en el present i tenen un gran potencial simbòlic.

Beca DKV Dones per l'Art

Inmersión

La banyera també va tenir un paper fonamental durant el temps que va durar el meu tractament de quimioteràpia, ajudant a alleujar l'angoixa i el dolor, visualitzant com les partícules malignes eren arrossegades amb l'aigua en buidar-se la banyera. Un dia abans de l'operació, una mastectomia radical, vam registrar el meu cos en escaiola dins d'una banyera, com un acte de comiat d'una part d'aquest i de presa de control del que m'estava passant.

L'obra es presenta com un diàleg entre dos processos de malaltia diferents, connectats a través de la immersió com a recurs terapèutic i la pèrdua d'identitat davant la falta de control del cos de la dona: en un cas per estar sotmès a les normes i disciplina que imposa la institució psiquiàtrica, i en un altre, per quedar en mans de la ciència i subjecte a les transformacions provocades per la medicació i la cirurgia.

Projecte en col·laboració amb:

Logotip Ajuntament de València
Cultural València