Parc natural

Salut ambiental. Natura saludable

Submergir-se en espais verds beneficia la nostra salut i benestar.

450
go

Estar en contacte amb la natura beneficia la nostra salut, benestar i qualitat de vida. Múltiples estudis científics indiquen que l'exposició del nostre cos a espais verds pot atenuar l'estrès, l'ansietat i l'insomni, millorar la cognició, reduir la mortalitat i la morbiditat, disminuir el sobrepès, ajudar a mantenir la salut cardiovascular, prevenir algunes malalties i beneficiar el sistema immunològic, entre altres beneficis fisiològics i psicològics.

A més, els espais verds a les ciutats també ofereixen serveis ecosistèmics valuosos per a la salut humana. Com la mitigació de la contaminació atmosfèrica, la reducció del soroll, un augment de la biodiversitat i la regulació de la temperatura pal·liant els efectes d'illa de calor.

 

Prescriure natura: una proposta de salut 

El propòsit de DKV Seguros és esforçar-nos per un món més saludable. I estem especialment compromesos amb la cura del medi ambient per l'estreta relació que hi ha entre salut i entorn. Sabem que un medi ambient contaminat afecta el nostre cos, però els beneficis que la natura aporta a la nostra salut són menys coneguts entre els professionals sanitaris i la població general. 

En algunes consultes sanitàries, d'Escòcia i el Japó, per exemple, es prescriu exposició a espais verds juntament amb les tradicionals recomanacions de dieta equilibrada o exercici físic regular. El projecte Natura Saludable de DKV Seguros és una iniciativa pionera a Espanya que facilita el contacte amb entorns naturals i promou la recomanació de natura com a pràctica saludable per millorar l'estat de la salut general.

Dosi de naturalesa: una eina pionera 

Juntament amb ISGlobal hem desenvolupat un indicador per identificar el nivell de contacte personal amb espais verds. L'aplicació Quiero cuidarme Más de DKV incluye un nuevo indicador de dosis de naturaleza que facilita conocer el nivel d'exposición a espacios verdes. Incluye recomendaciones personalizadas para aumentar el contacto con los entornos naturales y el valor de seguimiento. 

Quiero cuidarme Más

Com submergir-nos en un bosc: itineraris guiats per mòbil 

Per submergir-nos en la natura no cal anar massa lluny. Podem exposar el nostre cos també a la ciutat, passejant per parcs urbans o carrers arbrats. Fins i tot la presència de plantes a casa nostra o en els espais de treball genera efectes positius en la nostra salut i benestar. 

Per facilitar l'exposició a la natura en espais singulars i accessibles, t'oferim una llista de recorreguts per diferents parcs naturals i paisatges forestals d'Espanya en els quals submergir-te. Aquesta recopilació d'itineraris s'elabora juntament amb EUROPARC Espanya i Forest Therapy Institute i està oberta a suggeriments. Els itineraris estan geolocalitzats mitjançant arxius track de lliure descàrrega i s'hi pot accedir des del perfil de Wikiloc de DKV Seguros per seguir-los amb el mòbil mitjançant l'aplicació gratuïta de Wikiloc.

Veure recorreguts a Wikiloc

Evidència científica: últimes investigacions sobre espais verds i salut

En col·laboració amb centres de recerca de referència internacional, com el Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA-UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) publiquem en el Blog360 de DKV articles escrits per investigadors en actiu i especialistes en la matèria que exploren els vincles entre salut humana i natura. Amb la col·laboració de Ballena Blanca

Llegir articles de natura i salut

Observatoris DKV de Salut i Medi Ambient: edicions especials sobre salut i natura

 

Prescriure Natura (2020)

L'evolució del projecte Natura Saludable desenvolupa una nova publicació que actualitza l'evidència científica sobre la relació entre exposició a espais verds i efectes en la salut humana. També s'endinsa en diferents experiències internacionals de prescripció de natura, el valor de la infraestructura verda com a recurs de salut i la creació de l'indicador de dosi de natura individual. Amb la revisió científica de ISGlobal, centre de recerca de salut referent en epidemiologia ambiental. 

Com portar una dieta sana i equilibrada combinant els diferents nutrients.  [Guia gratuïta]

Banys de bosc, una proposta de salut (2017)

Aquesta edició especial de l'Observatori de Salut i Medi Ambient recull els beneficis de l'exposició als espais naturals, especialment als ecosistemes forestals, segons les principals evidències científiques trobades fins a la data. També inclou orientacions sobre com fer un “bany de bosc”, entrevistes amb referents i arguments per recomanar l'exposició a la natura. Amb la revisió científica d'ISGlobal, centre de recerca de salut referent en epidemiologia ambiental.

Banys de bosc