El Club de Malasmadres i DKV Salut presenten el projecte “L'hora de cuidar-se i respirar"

L'informe afirma que 5 de cada 10 dones pateixen ansietat i estrès a causa de la pandèmia

#LaHoraDeCuidarse
Llegir-ne més

Un any després que esclatés la pandèmia, el Club de Malasmadres i DKV Salut posen dades a un dels grans problemes —a més del sanitari i econòmic— associats a la COVID-19, la crisi de salut mental que causa la fatiga pandèmica. Segons l'enquesta presentada avui, 5 de cada 10 dones pateixen estrès i ansietat i 7 de cada 10 se senten tristes, apàtiques o estan desmotivades.

L'informe «L'hora de cuidar-se i respirar’, presentat avui a Saragossa, revela que una cada tres dones ha necessitat ajuda externa per solucionar els seus problemes de salut mental (30%) però, de totes elles, només un 41% va anar a veure un especialista. Si aquesta dada es compara sobre la base total de l'enquesta, hi destaca que un 12% de les dones espanyoles ha anat a veure un especialista per tractar un problema de salut mental.

Les dades posen de manifest que les dones afronten els seus problemes soles, malgrat necessitar ajuda d'especialistes: la majoria no ha fet res sobre això, d'altres han recorregut a l'esport i en menys mesura a la meditació, i un 12% de les dones que han necessitat ajuda externa han decidit “automedicar-se”.

La principal raó de l'angoixa que estan patint moltes dones és la sensació de «no poder arribar a tot: responsabilitats laborals, familiars i l'atenció dels fills i filles», seguida de «la incertesa i no poder fer plans». En tercer lloc, apareix la por per la situació sanitària.

En general, el 50% de les dones considera que la seva salut mental ha empitjorat durant l'últim any, al qual se suma un 17% que respon que «continua igual de fràgil» que abans de la pandèmia, la qual cosa demostra que la salut mental de les dones requereix una atenció especial per part de la societat i de les institucions. Després d'un any de crisi sanitària: 7 de cada 10 dones se senten tristes, apàtiques o estan desmotivades; 5 de cada 10 diuen que pateixen estrès; 5 de cada 10, ansietat; 4 de cada 10, insomni i crida l'atenció que un 17% confessa que ha somatitzat aquests símptomes a través de la pèrdua de cabell o erupcions cutànies.

«Les dades ens demostren que les dones estem encarregant-nos de totes les responsabilitats extra derivades de la pandèmia, com ara l'atenció dels fills i filles, però també amb la càrrega mental que suposa la incertesa respecte del futur i la crisi econòmica», assegura Laura Baena, fundadora del Club de Malasmadres. «A través de la iniciativa "La hora de cuidarse y respirar", volem continuar treballant amb la comunitat de Malasmadres en la gestió emocional, l'entrenament físic i, sobretot, en la reconnexió amb la natura. Després d'un any tancats a casa, creiem que sortir a la natura ens ajuda a tenir cura de la nostra salut», afegeix.

L'estudi revela que les xifres poden millorar, però, en línies generals, les dones valoren el fet de practicar esport a la natura o sortir a passejar amb la família. El 45% de les dones practica exercici físic en un entorn natural, ja sigui en parcs, al camp o a la platja, davant d'un 55% que ho fa en espais tancats.

«Fa tres anys que col·laborem amb Malasmadres en el projecte #LaHoraDeCuidarse. Ara hem decidit fer un pas més vinculant el projecte amb la cura del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Com a activistes de la salut, és una de les nostres causes perquè sabem que no hi pot haver salut humana en un planeta malalt. Volem ajudar les dones a incorporar a l'autocura el contacte amb la natura a través de consells, un podcast per a la meditació en moviment o entrenaments a l'aire lliure», assegura Patricia Sánchez, directora de Comunicació de DKV.

L'hora de cuidar-se i respirar

La importància de l'autocura i la reconnexió amb la natura seran els dos grans temes que abordarà el Club de Malasmadres durant el 2021. Laura Baena compartirà amb la psicòloga Patricia Ramírez i amb Odile Rodríguez de la Fuente, filla de Félix Rodríguez de la Fuente, "Las rutas de #LaHoraDeCuidarse". Juntes analitzaran els beneficis de cuidar-se, però sobretot de cuidar-se en un entorn natural. A més, Melissa Terriza, coach experta en meditació, donarà pautes sobre els avantatges de meditar mentre caminem, com una eina eficaç per millorar la salut mental.

En aquest 2021, els entrenaments amb Raquel López (MamiFit), un dels projectes més estimats per la comunitat de Malasmadres, surten a l'aire lliure per valorar els avantatges de practicar exercici físic en un entorn natural.

El Club de Malasmadres i DKV Salut van posar en marxa fa tres anys el projecte «L'Hora de Cuidar-se», a través del qual impulsen hàbits de vida saludables per a totes les dones i sobretot per a les mares.

«L'objectiu d'aquest projecte és clar: que les dones, en general, i les mares, en particular, incorporem hàbits saludables en les nostres rutines diàries. L'autoatenció és un dret i no un privilegi. Amb "L'hora de cuidar-se" treballem cada dia per visibilitzar i conscienciar sobre això», apunta Laura Baena.

Fitxa tècnica

L'enquesta «L'hora de cuidar-se i respirar» es va fer el 27 de gener i el 8 de febrer de 2021 i va obtenir 9.269 respostes de dones amb fills i filles d'Espanya.

Algunes dades

  • Una de cada tres dones (30%) ha necessitat ajuda externa per solucionar els seus problemes de salut mental

  • El 50% de dones afirma que la seva salut mental ha empitjorat a causa de la pandèmia

  • El Club de Malasmadres i DKV Salut presenten el projecte “L'hora de cuidar-se i respirar”, que dona pautes per millorar la qualitat de vida de les dones

  • El 17% ha somatitzat els seus problemes de salut mental amb pèrdua dels cabells o erupcions cutànies

  • 9 de cada 10 dones se senten culpables quan es dediquen temps a si mateixes perquè resten temps a l'atenció de les seves famílies

Ocultar